Er zijn zoveel mooie plekken op de wereld, maar sommige plekken zijn net wat mooier of meer bijzonder, daarom zijn ze uitgeroepen tot Unesco werelderfgoedlocaties. Werelderfgoed is uniek en onvervangbaar en eigendom van de hele wereld. Er zijn 1.092 erfgoedlocaties ter wereld, maar welke zijn nu echt het bezoeken waard? Wij helpen je op weg met deze top 10 Unesco werelderfgoedlocaties.
10. Sansa, boedhistische bergkloosters
De Sansa in Zuid-Korea zijn pas recent op de lijst van werelderfgoedlocaties geplaatst. Deze kloosters liggen verspreid in de zuidelijke provincies en bestaan uit zeven tempels uit de zevende tot de negende eeuw. Deze kloosters zijn nog relatief onbekend, maar met de plaatsing op de werelderfgoedlijst zal dit wellicht veranderen. De kloosters zijn een voorbeeld van de Koreaanse bouwstijl, met een open binnenplaats omringd door vier gebouwen.
9. Akropolis
De Griekse Akropolis is de tafelberg van Athene. Waar je ook bent in de stad, zie je de Akropolis boven de stad uitstijgen. De eerste overblijfselen van bewoning stammen uit de tijd ver voor onze jaartelling. De Oude Athenatempel was gewijd aan de beschermheilige van de stad, de godin Athena Polias. Het was het religieuze centrum van Athene. Veel relikwieën die gevonden zijn op de Akropolis zijn tegenwoordig te zien in het Akropolis Museum.
8. Abu Simbel
Dit complex in Egypte bestaat uit twee immense tempels die uit de rotsen zijn gehakt. Ramses II liet de tempels bouwen ter ere van hemzelf en zijn vrouw, koningin Nefertari. Bij de bouw van de Aswandam ontstond het Nassermeer en zouden deze tempels onder water komen te staan. In opdracht van UNESCO zijn de tempels in stukken gezaagd en opnieuw opgebouwd op een plek die hoger lag. Zo kunnen we nog steeds een bezoek brengen aan de tempels, ook al is het op een andere locatie, dan de oorspronkelijke.
7. Waddenzee
In de Top 10 Unesco werelderfgoedlocaties mag een Nederlandse bijdrage niet ontbreken. Het grensoverschrijdende natuurgebied De Waddenzee staat ook op de lijst van werelderfgoedlocaties. Het is het grootste aaneengesloten systeem ter wereld van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. Het beslaat een deel van Denemarken, Duitsland en Nederland. Meer dan 10.000 planten en dieren hebben hier hun thuis.
6. Robbeneiland
Robbeneiland dankt zijn bekendheid vooral als het gevangeniseiland met zijn beroemde gevangene Nelson Mandela. De VOC gebruikte het al als een strafkolonie voor lastige zeelieden. Als je naar Zuid Afrika op vakantie gaat kan je het eiland bezoeken en word je rondgeleid door voormalige gevangenen. Je bezoekt ondermeer de gevangenis en de kalkmijnen waar de gevangenen moesten werken.
5. Galapagoseilanden
De Galagagoseilanden kwamen als eerste op de lijst van Werelderfgoedlocaties terecht. Dat is niet voor niets. Deze eilandengroep in de Stille Oceaan heeft bijzondere dieren en planten, die nergens anders voorkomen. Charles Darwin is hier tot zijn evolutie theorie gekomen. Deze eilandengroep hoort bij Ecuador en dankt zijn naam aan de Spanjaarden die het de naam Galápagos gaven. Dit betekent zadel en verwijst naar de reuzenschildpadden die de Spanjaarden zagen op de eilanden.
4. Het historische centrum van Napels
Italië kent veel populaire UNESCO werelderfgoedlocaties, waaronder het centrum van Napels. De stad aan de baai van Napels is de derde stad van Europa. Je kan hier de kerk van Santa Chiara vinden en het Castel Nuovo. In dit kasteel hebben verschillende koningen gewoond. Ook de Duomo van Napels is een bezoekje waard. Deze witte kathedraal heeft prachtige plafond versieringen en er zijn nog resten te zien van een kerk uit de vierde eeuw. Als je Italië met de auto gaat verkennen, is Napels zeker een niet te missen bestemming.
3. Yellow Stone National Park
Ook het Yellow Stone National Park in de Verenigde Staten hoort tot de populaire Unesco werelderfgoedlocaties. Jaarlijks brengen toeristen van over de hele wereld een bezoek aan dit park, dat zich uitstrekt over de staten Montana, Wyoming en Idaho. Het park beslaat een gebied van 9.000 vierkante kilometer met geisers, meren en watervallen. Je kan hier ook beren en bizons tegenkomen.
2. Groot barrièrerif
Dit grootste koraalrif ter wereld voor de kust van Australië wordt bedreigd. Het behoort wel tot de populaire Unesco werelderfgoedlocaties, maar als we niet oppassen, is er steeds minder te zien. Klimaatverandering is de grootste bedreiging. Dit heeft niet alleen invloed op de temperatuur van het water, maar leidt ook tot heviger stormen. Deze zorgen ook voor schade aan het koraal. Het Great Barrierreef, is de afgelopen dertig jaar met de helft gekrompen.
1. Angkor Wat
De populairste Unesco werelderfgoedlocatie is Angkor Wat. Ga je backpacken in Cambodja? Dan mag je eigenlijk de tempels van Angkor Wat niet overslaan. Angkor Wat staat voor de Heilige Tempel. Deze tempel maakt onderdeel uit van een heel tempelcomplex. De tempel is in de twaalfde eeuw gebouwd ter ere van de Hindoe god Vishnu. Het hoogste punt is 65 meter en het gebied rondom de tempel beslaat ongeveer een vierkante kilometer. De reliëfs op de tempel zijn indrukwekkend en zijn allemaal met de hand gemaakt.