Een rijstveld word ook vaak een sawa (Maleis) genoemd. Rijstvelden zijn naast, dat het vaak schitterende natuurgebieden zijn, ook noodzakelijk voor de lokale bevolking om aan inkomen te komen. Rijst wordt verbouwd in hoog en heuvelachtig gebied. Het stuk grond word ommuurd door een lage wal, vaak van leem. Veelal worden deze velden in terrasvorm aangelegd. Dit geeft ook het prachtige effect aan velden en kunnen ook toeristen genieten van mooie rijstvelden. De rijstvelden Thailand en de rijstvelden Indonesie behoren tot de mooiste. Hierbij een top 5 van de mooiste rijstvelden:

Rijstvelden Thailand

1. Chiang Mai
De stad Chiang Mai is razend populair onder toeristen. Maar veel toeristen vergeten om buiten de stad te kijken. Op nog geen 30 minuten van Chiang Mai vind je de velden al. Het is zeer aan te raden een fiets te huren, waarmee je heel gemakkelijk de stad uit fietst en in dit prachtige kleurrijke landschap uitkomt.

Rijstvelden Indonesie

2. Jatiluwih (Bali)
Jatiluwih behoort tot één van de mooie rijstvelden van Bali. Indonesië staat sowieso bekend om de vele prachtige rijstvelden, maar Jatiluwih is echt een plaatje en staan daarom ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dit rijstveld ligt op 50 kilometer van Denpasar en ligt op een hoogte van 850 meter. Je kan hier dus genieten van het uitzicht, maar ook van de verkoeling.

Vietnam

3. Mu Cang Chai
Op 1000 meter boven de zeespiegel liggen deze prachtige rijstterrassen. Bij het zien van dit rijstveld stokt je adem, zo adembenemend mooi. Niet alleen deze velden zijn mooi, ook de prachtige natuur eromheen mag je niet missen.

4. Bac Son
Dit gebied is nog vrij ongerept, doordat nog maar weinig toeristen dit gebied ontdekt hebben. Het bijzondere aan deze velden is, dat ze niet als terrassen tegen een heuvel zijn opgebouwd, maar dat de velden in een dal liggen. Je beklimt één van de bergen om zo een prachtig overzicht over de velden te hebben.

China

5. Yunnan
In de streek waar deze mooie rijstvelden liggen, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De lokale bevolking leeft nog in stammen en bewerken de velden. Vanaf een hoge heuvel kan je van een 360° uitzicht genieten over deze velden.