Wie Argentinië zegt, denkt meteen aan tango, woestijn en zon. Niemand haalt het in zijn hoofd dat het uitgestrekte land in Zuid-Amerika ook een uitstekende biotoop is voor skiërs of snoawboarders in de buurt van het Andesgebergte. Het buitengewone is dat de skigebieden in Argentinië voor Europeanen in de zomer valt. Het winterseizoen loopt er van half juni tot eind oktober. De skiresorts situeren zich rond de Andes regio in 3 grote oppervlaktes: Ushuaia, Mendoza en Patagonia. Voor de eeuwige twijfelaars: het is honderd procent sneeuwzeker. Hieronder vind je de Top 5 skigebieden in Argentinië waar je kan zomerskiën.

1. La Hoya: kleinschalig en uitstekende kwaliteitssneeuw

La Hoya is door de sneeuwkwaliteit één van de beste skigebieden in Argentinië. Weliswaar kleinschalig en gelegen in de buurt van Esquel, kent La Hoya 354 sneeuwdagen per jaar omdat het in het zuiden is gelegen. Dat is één van de hoofdredenen dat het behoort tot één van de beste skigebieden in Argentinië en heel populair is bij gezinnen. Tickets zijn heel goedkoop en dat maakt het gebied extra aantrekkelijk. Het gebrek aan drukte zorgt voor de ideale omgeving voor beginners om de basisknepen onder de knie te krijgen. Gevorderde skiërs kunnen plezier beleven aan de overvloed van steile off-pistes.

2. Cerro Chapelco: moderne skiliften met pittoreske uitzichten

Cerro Chapelco heeft de laatste jaren enorm geïnvesteerd in het upgraden van de skiliften. Het is één van de skigebieden in Argentinië dat gelegen is op een twintigtal minuten rijden van de bekende badplaats San Martin de los Andes. Het terrein is geschikt voor zowel de nieuwkomers als voor de meer ervaren skiërs. De bomen met een hangend mos zorgen voor een unieke ervaring die je nergens anders kunt terug vinden. Een klein nadeel is dat je aan de bergvoet geen plaatsen voor overnachtingen vindt. Je bent genoodzaakt in het plaatsje San Martin te overnachten. 

3. Cerro Castor, het einde van de wereld

Cerro Castor herbergt één van de nieuwste skigebieden in Argentinië. Qua uitgestrektheid is het skigebied niet zo groot, maar de hoogte van ongeveer 800 m geeft ski garantie. Cerro Castor heeft nog een bijkomende troef en dat is het wereldbekende stadje Ushuaia dat op een steenworp van het skigebied ligt. Er is de hele dag door een shuttlebus voorzien van het skigebied naar Ushuaia. Gelegen op een breedtegraad – 54 graden ten zuiden – betekent dat het voldoende koude temperaturen heeft om sneeuwzekerheid te bieden. Cerro Castor biedt overigens het langste skiseizoen in het zuidelijk halfrond.

4. Catedral Alta Patagonië beschikt over 37 skiliften

Om bij de meest gerenommeerde skigebieden in Argentinië te behoren, heeft Catedral Alta Patagonië de jongste tijd kosten noch moeite gespaard om het skigebied op alle vlakken een moderne facelift te geven. Het enige nadeel is soms dat er een behoorlijke wind waait en de 37 aanwezige skiliften tijdelijk moeten worden gesloten. Maar dat is eerder uitzondering dan regel. De bergtoppen lijken heel veel op kathedralen met gotische inslag. Vandaar de naam Catedral Alha Patagonië.

5. Las Lenas, de numero uno van de Top 5 skigebieden in Argentinië

Las Lenas is torenhoog de favoriete skibestemmming in Argentinië. Dit skigebied biedt niet alleen de betere skiliften, maar biedt een schat van pistes voor gevorderden. Het is ook een speeltuin voor extreme skiërs. Beginners hebben beperkte opties, maar het is een populaire bestemming voor gezinnen. Dit heeft deels te maken omdat alle paden terug leiden naar het dorp en verdwalen niet mogelijk is. De sneeuwkwaliteit is van uitstekende makelij. Dit geldt ook voor de après-ski.