De Noorse hoofdstad Oslo is misschien niet zo heel bekend als een stad om een leuke stedentrip naar te maken. Maar misschien is juist dit wel de reden om juist een bezoek aan de stad te brengen. Je ziet eens een keer wat anders, je ontmoet andere mensen en proeft de Noorse sfeer. Misschien is het ook leuk om een bezoek te koppelen aan een trip om het noorderlicht te zien. Lange tijd heette de stad Christiania, maar sinds 1925 is dit terug veranderd naar Oslo. Om je alvast voor te bereiden op je bezoek aan Oslo, hier de top 7 bezienswaardigheden Oslo. Als je deze top 7 bezienswaardigheden Oslo hebt gezien, ben je heel wat wijzer over de Noorse cultuur en geschiedenis.

Top 7 bezienswaardigheden Oslo

1. Vigelandpark

In het bekende Vigelandpark kun je 212 beeldhouwwerken en sculpturen in steen en brons bekijken die de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland tussen 1907 en 1942 heeft gemaakt. De beeldhouwwerken beelden de kringloop van het menselijk leven uit. Het park zelf is prachtig aangelegd, met grote zuilen, waterpartijen, fonteinen en een brug met 58 bronzen beelden. Het Vigelandpark is absoluut één van de bezienswaardigheden Oslo die je gezien moet hebben.

2. Het Akershus

Een van de andere bezienswaardigheden Oslo die je zeker moet bezoeken is het Akershus. Dit is een oud kasteel uit de 13e eeuw ter bescherming van de toenmalige stad Oslo. De grond is militair gebied, maar is wel opengesteld voor het publiek. Hier ontdek je de geschiedenis van Oslo en tevens is er het Noors strijdkrachtenmuseum en het Noors verzetsmuseum gevestigd. 

3. Het Koninklijk paleis van Oslo

Centraal in Oslo, gelegen aan een brede laan, vormt het Koninklijk paleis één van de meest geleifde bezienswaardigheden Oslo. Het paleis wordt bewoond door de Noorse Koning. Het paleis is opengesteld voor het publiek en ook het park achter het paleis. Leuk is om ook de wisseling van de wacht voor het paleis mee te maken. 

4. De Dom van Oslo
De Dom van Oslo is onderdeel van de Evangelisch-Lutherse kerk, de Noorse staatsgodsdienst. De kerk werd afgebouwd in 1697 en heeft in de loop der jaren allerlei veranderingen ondergaan. Het is de kerk waar koninklijke huwelijken en begrafenissen plaatsvinden. 

5. Norsk Folkemuseum
Het Norsk Folkemuseum is één van de bezienswaardigheden Oslo die geschiedenisliefhebbers niet voorbij mogen laten gaan. Het is een groot openluchtmuseum met meer dan 155 historische Noorse gebouwen uit het hele land. Hier leer je alles over de Noorse geschiedenis, cultuur en architectuur. 

6. Stadhuis van Oslo
Het stadhuis aan de Noorse haven is één van die bezienswaardigheden Oslo die je niet kunt missen vanwege het opvallende ontwerp met twee bakstenen torens. In het stadhuis vindt jaarlijks de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede plaats. Als toerist kun je in het stadhuis een kunstcollectie bekijken met schilderijen van onder andere Edvard Munch.

7. Vikingskiphuset

In het Vikingschip museum staan ook daadwerkelijk drie opgegraven Vikingschepen. Naast de originele Vikingschepen, die in de 19e eeuw zijn opgegraven, kun je ook een hele collectie aan ander vondsten bekijken uit het Vikingtijdperk.