De grootste stad en tevens de hoofdstad van Portugal is Lissabon. Lissabon telt ongeveer 2.900.000 inwoners. Het ligt op de oever van de rivier de Taag en vlakbij de Atlantische Oceaan. Lissabon heeft een mediterraans klimaat, wat inhoudt dat de zomers heet en droog kunnen zijn, maar de winters mild. Om Lissabon met een vliegtuig te bereiken, zullen de meeste toeristen landen op de luchthaven Portela, die in het midden van de stad ligt. Wegens de rijke historie van Lissabon is er veel te beleven op allerlei gebied, waarvan wij hier een top 7 van de belangrijkste bezienswaardigheden in Lissabon laten zien.

Bezienswaardigheden in Lissabon

1. Mosteiro dos Jerόnimos
Dit is een hiëronymietenklooster en behoort tot één van de meest prominente gebouwen van de stad Lissabon. Het is een combinatie tussen een paleis en een klooster en werd in de 16e eeuw gebouwd ter ere van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama omdat hij door de ontdekking van India een levendige handelsroute instelde in specerijen. Het is een indrukwekkend gebouw met hoge gewelven en grote zuilengangen, opgetrokken uit kalksteen. Als toerist is het mogelijk om een toer door het gehele klooster te lopen, waarbij je langs de praalgraven, van de toenmalige koninklijke familie en ook Vasco da Gama zelf ligt hier begraven. Sinds 1987 staat dit klooster op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

2. Rua Augusta
Degene die van shoppen houdt kan niet onder de Rua Augusta heen. Dit is de grootste en bekendste winkelstraat van Lissabon. Het ligt in het historische centrum van Lissabon en het is er één en al levendigheid. Er zijn winkels van de bekende winkelketens, maar ook kleine unieke shops. Even uitrusten op een terrasje is hier gemakkelijk te doen, want het wemelt er van de horecazaken. De straat komt uit op de Arco da Rua Augusta. Dit is een grote triomfboog die gebouwd is ter herinnering aan een grote aardbeving die de stad trof in 1755.

3. Torre de Bélem
Deze toegangspoort en verdedigingstoren uit de 16e eeuw is gebouwd in dezelfde stijl als het hiëronymietenklooster en staat er ook ter ere van de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama. Daarom is deze toren ook tezamen met het klooster op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen. In eerste instantie stond de toegangspoort op een eilandje in het midden van de Taag, maar de grote aardbeving in 1755, veranderde de Taag de stroming, waardoor het nu bijna op vaste land ligt. Het is een aanrader om de toren bij zonsondergang te bezoeken, zodat je vanaf de bovenste verdieping een schitterend uitzicht hebt.

4. Oceanário de Lisboa
Wanneer je van het zeeleven houdt dan moet je dit zeeaquarium bezoeken. Niet alleen de binnenkant is indrukwekkend, het aquarium is gebouwd in een moderne architectonische stijl van een vliegdekschip. Het aquarium is gebouwd wegens de Wereldtentoonstelling van 1998.

5. Bairro Alto
Degenen die ook van uitgaan houden, zullen vast dit uitgaansgebied kiezen. Het bestaat uit allerlei smalle autoloze straatjes die vol zitten met horecagelegenheden. Omdat de wijk hoog ligt, is deze ook te bereiken met een kabeltram of een lift.

6. Parque Das Naçöes
Dit is een vrij nieuwe wijk die ook is aangelegd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1998. Deze wijk moet je vooral bezoeken als je moderne architectuur wel kunt waarderen. De wijk bezit een prachtig station die het bekijken waard is en een groot winkelcentrum.

7. Castelo de São Jorge
Dit is een prachtig oud kasteel die op de hoogste heuvel van de stad ligt en daarom vanuit de stad al in het oog springt, door zijn indrukwekkende uiterlijk. Het kasteel is te bezoeken, waarbij je allerlei zaken kunt bekijken, zoals archeologische opgravingen, ruïnes en de prachtige kasteeltuin met veel inheemse flora en fauna.