Het schiereiland Yucatán is een populaire bestemming voor mensen die backpacken in Mexico, maar ook voor mensen die van tropische stranden, de Maya-cultuur en prachtige natuur houden is Yucatán een mooi gebied om je vakantiedagen door te brengen. In dit artikel kun je daarom een aantal leuke tips en adviezen over Yucatán in Mexico lezen!

1. De Maya piramide in Chichen Itza

Chichen Itza was een van de belangrijkste steden uit het Maya-tijdperk, dus je moet hier zeker eens langs als je aan het backpacken in Mexico bent! In Chichen Itza is de El Castillo te bewonderen, een tempel in de vorm van een een piramide, met aan alle vier de kanten 91 traptreden. Tip: zorg dat je rond het lentepunt of herfstpunt aan het reizen door Yucatán bent, want rond deze dagen zullen de schaduwen op een zodanige manier langs de trappen van de piramide vallen dat deze op een kruipende slang lijken. De god Kukulcan werd hier namelijk door de Maya’s vereerd en “Kukulcan” betekent letterlijk “gevederde slang” in de Mayaanse taal!

2. Snorkelen in Akumal beach

Akumal betekent in het Mayaans “land van de schildpadden” en deze naam is niet uit de lucht gegrepen. In dit klein en pittoresk dorpje met een prachtig strand kun je namelijk snorkelen met zeeschildpadden! In het ondiepe, warme blauw-groene water zijn drie verschillende soorten zeeschildpadden te zien waarmee je kunt zwemmen. Verder zijn er ook prachtige koraalriffen te zien, alleen zijn deze de laatste jaren helaas steeds minder geworden door toedoen van mensen. Snorkelen mag nog wel rond sommige plekken met koraal, maar dit koraal aanraken mag dan uiteraard niet.

3. Strandhangen in Tulum

Reizen door Yucatán betekent natuurlijk ook dat je lekker gaat strandhangen! Tulum heeft waarschijnlijk de mooiste stranden van het gebied. Je komt hier allerlei soorten mensen tegen, van hippies tot backpackers of celebrities die graag even de rust op willen zoeken. Langs het strand van Tulum vind je allerlei luxe resorts, heerlijke restaurants, relaxte spa’s en yoga studio’s, dus huur een strandfiets en ontdek al het leuks! Aan het strand kun je verder ook scuba duiken, snorkelen en kitesurfen.

4. Zwemmen in cenotes

Als je naar tips en adviezen over Yucatán in Mexico op internet zoekt, dan zul je waarschijnlijk “zwemmen in cenodes” vaak tegenkomen. Een cenote komt van het Mayaanse woord “tso’ono’ot” en het betekent “afgrond”. De Maya’s geloofden dat een cenote de ingang was naar de onderwereld, dus brachten ze hier vaak hun offers. De cenotes zijn een bijzonder natuurverschijnsel in Yucatán, want ze zijn ontstaan door een zinkgat, waarbij onder de grond een holte gevuld met water ontstaat. Er bestaan rond de 2000 cenotes in Yucatán en je kunt hier heerlijk afkoelen en zwemmen na een warme dag. Ook is het mogelijk om er te scuba duiken.