Je hoeft absoluut niet naar de andere kant van de wereld te reizen om het gevoel te hebben dat je er even helemaal uit bent. Zeker nu reizen wat moeilijker is door de Corona pandemie, is het goed om op zoek te gaan naar een leuke bestemming in de buurt, die je toch het gevoel geeft dat je er even helemaal uit bent. Klinkt een combinatie van street art, bourgondisch eten en een zachte g je als muziek in de oren? Breda wordt niet voor niets de parel van het Zuiden genoemd en is volgens velen bovendien de gezelligste stad van Nederland. Breda barst uit zijn voegen van de bezienswaardigheden. Benieuwd naar wat je allemaal kunt doen in Breda? Hieronder de leukste tips voor een lang weekend weg.

Wat betreft street art is Breda de laatste jaren uitgegroeid tot een echte Europese hotspot. Blind Walls Gallery is een project dat de saaie, grijze muren in de stad omtovert tot de prachtigste kunstwerken. Elk kunstwerk vertelt een visueel verhaal over de geschiedenis van Breda. Tegenwoordig hebben de murals zich verspreid over de hele stad, wat het de optimale manier maakt om de straten van de stad te ontdekken. In de Blind Walls Gallery app staan de verschillende routes die je langs de tofste muurschilderingen leiden!

lang weekend weg in Breda

Niet te missen: het Valkenberg Park

Als je per trein naar Breda reist en het station uitloopt sta je haast direct in het Valkenberg Park. Dit vormt in de zomermaanden het sociale hart van de stad. Groepjes studenten picknicken in het gras, tussen de bomen zie je koppeltjes van elke leeftijd lopen en elke maand staat er een festival of andere activiteit op het programma. Maar ook in de herfst en lente is het de moeite waard om een kijkje te nemen in deze voormalige kasteeltuin.

Stap de geschiedenis in in het Begijnhof

Het 13e-eeuwse Begijnhof in Breda is een verborgen oase waar je compleet tot rust kunt komen. De oude huizen, het kerkje en de kruidentuin vormen samen een idyllisch plaatje. De begijnen die hier vroeger woonden kozen vaak bewust voor een zelfstandig leven en verdienden zelf hun geld. Veel van deze vrouwen hadden geen zin om te trouwen en aan een man toe te behoren, maar zagen het level als vrome non ook niet zitten. Begijn worden was dan een soort van tussenweg. De laatste begijn overleed in 1990, maar er wonen nog steeds uitsluitend alleenstaande vrouwen. 

Voor een bourgondisch lang weekend weg ga je naar Breda

Als je wat door je wimpers kijkt en je verbeelding een handje helpt, voelt het bijna alsof de begijnen nog op elk moment tevoorschijn kunnen komen. En als je goed oplet zal je tussen IJsheiligen en Allerzielen ook een soort zilveren spiegelbol zien staan in een van de tuintjes. Deze ‘heksenbal’ is een oude traditie die demonen, ziekten, ongeluk en de duivel moet afschrikken.

Een terrasje pakken op de Grote Markt

De Grote Markt is de plek om een drankje te doen of met vrienden tot in de late uurtjes te genieten van de terrassen. Naast de vele cafés heb je keuze uit enorm veel restaurants. Wat je ook wenst te eten, op de Grote Markt kan het allemaal.

bezienswaardigheden in breda

Beklim de iconische toren van de Grote Kerk

De Grote Kerk is het voornaamste monument in Breda en staat nog steeds symbool voor de stad. In de kerk staat een indrukwekkend orgel en kun je nog goed de sporen zien van de 16e-eeuwse Beeldenstorm. De Grote kerk wordt vaak genoemd als het mooiste voorbeeld van de Brabantse gotiek en elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag kun je ’s middags onder leiding van een gids de toren beklimmen. Het prachtige uitzicht is elke draaiende traptrede meer dan waard!

Als natuurliefhebber kun je ook je hart ophalen: binnen een kwartiertje fietsen vanuit het centrum van Breda bevind je je in een sprookjesachtig bos waar je heerlijk kunt wandelen. Het Mastbos is inmiddels 500 jaar oud en was eeuwen geleden het jachtgebied van de koninklijke familie. Als je heel stil bent, kun je er nog steeds herten tegenkomen. Ook werden hier vroeger bomen gekapt die werden gebruikt als de masten van schepen, waar van het bos haar naam dus aan dankt. Aan het einde van de zomer is het een aanrader om een wandeling te maken over het vlonderpad op de paarsbloeiende Galderse Heide.

wat te doen in breda

Voedsel vanuit de hele wereld vind je in de Foodhall

In de Foodhall kun je allerlei internationale keukens proeven. Je bent hier elke dag van de week welkom voor lunch of diner en daarnaast vindje er ook vaak live muziek. Geen honger? Geen probleem je kan er ook even langs wippen voor een bubble tea, street food of een cupcake. Kortom: de foodhall mag je zeker niet overslaan bij een bezoek aan Breda.

lang weekend weg in Breda