Het coronavirus houdt ons al sinds maart 2020 in zijn greep. Het heeft het hele land op zijn kop gezet en dat geldt ook voor de vakantieplannen. Eerder leken alle vakantieplannen gedwongen geannuleerd te worden, en nu blijkt dat er toch wel weer het een en het ander mogelijk is qua vliegvakanties. Maar waar moet je nu op letten als je deze zomer een vliegvakantie naar het buitenland boekt? Daar gaan we het in dit blogartikel over hebben.

Algemene vragen over het boeken van een vliegvakantie.

Sinds 15 juni is het weer mogelijk om op vakantie te gaan naar landen binnen de Europese Unie, of landen binnen de Schengenzone. Of je nu kastelen in Frankrijk wilt gaan bekijken, een stedentrip naar Wenen of de mooiste stranden van Italië gaan bezoeken. Het reisadvies dat nu is afgegeven voor deze landen is aangepast van code oranje naar code geel. Dit betekent een overgang van vakantiereizen afgeraden naar vakantiereizen mogelijk, alleen je moet heel goed letten op risico’s.

Waar kan ik heen met een vliegvakantie.

Het is dus mogelijk om deze zomervakantie op reis te gaan naar landen binnen de Schengenzone. Hier kan je dus ook een vliegvakantie naartoe boeken. Ook is een vakantie naar het Caribisch gebied mogelijk, aangezien dit ook binnen het Koninkrijk der Nederlanden valt.

Is boeken voor het najaar al mogelijk?

Velen gaan meermaals op vakantie in het jaar, en daar komt dus ook vaak een vakantie in het najaar om de hoek kijken. Velen boeken dit al ver van te voren omdat zij het liefst alles zo snel mogelijk geregeld willen hebben. Dat is in deze situatie echter totaal niet verstandig om te doen. We weten momenteel totaal nog niet hoe de situatie zich gaat ontwikkelen de komende tijd. Ook de overheid adviseert om hiermee nog even te wachten.

Kan ik op reis naar landen met een oranje of een rood reisadvies?

Dit is compleet afhankelijk van de situatie in het land waar je naar op vakantie wenst te gaan. Het hangt er vanaf of de overheid de grenzen gesloten heeft of niet, en of zij nog vluchten toelaten of niet. Sowieso wordt het momenteel afgeraden om dit te doen. Ten eerste omdat de situatie in een land met een oranje of een rood reisadvies snel kan verslechteren, en dan bestaat de kans dat je het land voorlopig niet meer uit komt. En tevens zijn de risico’s hier een stuk groter, en de kans dat je het virus dus oploopt en een gevaar bent voor je eigen gezondheid en die van anderen is een stuk groter.
Dus het antwoord is, ja het kan in principe wel, maar het wordt wel sterk afgeraden.

Hoe zit het met de verzekering?

Het is belangrijk om goed te letten op de verzekering. Het kan namelijk heel goed zijn dat je helemaal niet verzekerd ben wanneer je op vakantie gaat naar bepaalde landen. Weet dus goed waarvoor je verzekerd bent, en laat dat in deze tijd al helemaal extra goed nakijken. Het zou vervelend zijn wanneer je in een onvoorziene situatie een beroep wilt doen op de verzekering, en dit dan vervolgens niet mogelijk is omdat je niet goed geïnformeerd bent.

Hoe zit het met de vouchers?

Wanneer vanwege een negatieve ontwikkeling in de situatie de vakantie onverhoopt niet door kan gaan,

corona vliegvakantie

Hoe zit het met de vliegtuigmaatschappijen?

Wat ook belangrijk is om op te letten bij het boeken van een vakantie, is hoe het met de vliegtuigmaatschappijen zelf gesteld is. Normaliter is dat niet zo interessant en je gaat voor de beste prijs-kwaliteit verhouding. Maar nu is het ineens een stuk interessanter om te weten wie in deze situatie het best zijn hoofd boven water kan houden.

Vliegen de luchtvaartmaatschappijen alweer volgens schema?

Steeds meer luchtvaartbedrijven zijn langzaam aan de activiteit weer aan het oppakken. Het aantal vluchten die binnen Europa gevlogen worden nemen daarom steeds meer toe, maar het is nog lang niet wat het geweest is voor de uitbraak. Het is zeker niet onverstandig om de meest actuele informatie even op te zoeken, of desnoods op te vragen bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Waar moet ik mij aan houden op de luchthaven en in het vliegtuig?

Tijdens het boarden dient iedere reiziger een mondkapje te dragen. Verder is er zo weinig mogelijk tot geen contact met mede passagiers en ook niet met de bemanning. Het is belangrijk om de gegeven instructies ten alle tijden op te volgen, en waarschuw de crew wanneer je tijdens de vlucht ineens last krijgt van klachten.
Wat de luchthavens betreft, je dient je goed voor te bereiden voordat je naar de luchthaven vertrekt. De regels kunnen van de een op de andere dag veranderen. Je informeert je dus goed over de regels, je kunt op de ochtend van te voren even op de website kijken. Wanneer je klachten hebt dien je thuis te blijven. Op de luchthavens houd je 1.5 meter afstand van elkaar. Ook kun je het beste een zo goed mogelijke hygiëne voor jezelf waarborgen om jezelf, maar ook anderen te beschermen. Je weet bijvoorbeeld nooit, net zoals normaal in vreemde ruimtes, wie er is geweest en wat ze daar gedaan hebben voordat jij er bent geweest.
Voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen en luchthavens gelden wellicht andere regels. Het is daarom zaak om van te voren even goed rond te kijken op iedere website waar mogelijk informatie op staat. Wanneer je niets of te weinig kunt vinden, dan is het belangrijk om met de desbetreffende luchthaven of luchtvaartmaatschappij even contact op te nemen om informatie op te vragen. Je kunt in deze tijd nooit te veel weten en maar beter van alles op de hoogte zijn.