Het valt niet te ontkennen, als het om een rondreis Lapland Sawadee gaat, kiest iedereen deze bestemming voor de unieke natuur en de leuke winteractiviteiten. Deze noordelijke regio heeft een onberispelijke natuurlijke schoonheid met veel plekken die nog onaangetast zijn door de mens. Hoewel het nogal fris is, zijn er talloze mogelijkheden om te doen in Lapland, zoals sneeuwscooteren, rendieren zien, de lokale Sami-bevolking ontmoeten en, natuurlijk, op zoek naar het noorderlicht. Als klap op de vuurpijl ligt de officiële residentie van de Kerstman in het Finse Rovaniemi, wat Lapland tot een beroemde reisbestemming maakt.

Hoe ver van tevoren moet je je Lapland reis boeken?

We zullen nu een geheim met je delen, het plannen van een reis naar Lapland in je eentje is uitdagend, tijdrovend en hoogstwaarschijnlijk duurder dan wanneer je je reis boekt bij professionele touroperators. Bij het boeken van tours naar Lapland geldt in ieder geval de hoofdregel: hoe eerder, hoe beter. Deze bestemming heeft zijn plaats ingenomen op de wensenlijst van veel reizigers.

​​Hoewel het grondgebied van Noord-Scandinavië erg uitgestrekt is, zijn de mogelijkheden voor accommodatie, vervoer en andere belangrijke beperkt door de capaciteit. Daarom, om torenhoge prijzen, geen of slechte accommodatie-opties en uitverkochte activiteiten die je gewoon niet mag missen te voorkomen, doe jezelf een plezier en begin ruim van tevoren met je reisvoorbereiding.

Als je bijvoorbeeld met je kinderen de Kerstman in Rovaniemi, Finland wilt bezoeken, overweeg dan om ongeveer 6 tot 8 maanden voor de veronderstelde vertrekdatum contact op te nemen met een specialist. Dit is de slimste en meest budget besparende optie, vooral wanneer het rond Kerstmis is.

Wat mee te nemen voor een vakantie in Lapland?

Als je van plan bent om Lapland in de winter te bezoeken, is het inpakken van warme kleding niets dat meer dan vanzelfsprekend. Om eerlijk te zijn, ongeacht in welke tijd van het jaar je naar Noord-Scandinavië gaat, je moet voorbereid zijn op de koude weersomstandigheden in dat gebied.

Degenen die in de winter gaan, moeten warme thermische kleding, jassen, dikke sokken, mutsen, handschoenen, sjaals en comfortabele en warme schoenen of laarzen inpakken. Het is het beste dat je bovenkleding lang is, een capuchon heeft, wind- en waterafstotend is en je kan opwarmen bij vriestemperaturen. Warme broeken die waterdicht zijn, zijn een must. Sommige mensen geven er zelfs de voorkeur aan om warme dikke leggings eronder te dragen als ze van plan zijn veel tijd buiten door te brengen in het winterse Lapland. Je kunt geen fout maken door extra truien mee te nemen, vooral wollen, omdat meerdere lagen kleding je warm houden.

Kies welke plek in Lapland je wilt bezoeken

Je vraagt ​​je misschien af ​​wat de beste plek in Lapland is? Het kiezen van een bestemming in Lapland is een geheel persoonlijke keuze en wat je kiest hangt af van wat je uit je reis wil halen. Dit zijn de belangrijkste plekken in Lapland en ze bieden allemaal iets anders:

– Rovaniemi: de hoofdstad van Lapland en een grote, levendige badplaats met veel bars en restaurants. De thuisbasis van het dorp van de kerstman.

– Levi: het beste skigebied in Finland. 

– Saariselka: het meest noordelijke resort van Lapland met een grotere kans op sneeuw. Goed voor beginnende skiërs.

– Yllas: een traditioneel Laps dorp met goede skimogelijkheden en de thuisbasis van het Snow Village, voor als je in een sneeuwhotel wilt verblijven.

– Luosto: een klein traditioneel dorp naast het nationale park Pyhä-Luoston.

– Ruka: ook een klein traditioneel dorp. Zie de kerstman in zijn huisje op ongeveer 30 minuten afstand van Ruka.