We hebben het allemaal vast al wel voorbij zien komen op internet, tv of onze Facebook feed: Mensen die tijdens hun vakantie naar een exotisch oord een olifantenrit hebben gemaakt of zijn gaan zwemmen met dolfijnen. Het ziet er natuurlijk geweldig uit – zo’n foto met een tijger, maar vinden deze dieren het zelf ook zo fantastisch?

Dierenmishandeling wereldwijd

Uit een rapport van World Animal Protection is gebleken dat drie uit elke 4 toeristische attracties met dieren dierenleed veroorzaken. De dieren worden veelal op jonge leeftijd bij hun ouders en uit hun natuurlijke habitat weggehaald om vervolgens de rest van hun leven in gevangenschap door te brengen, maar hier begint hun lijdensweg pas.

Om de dieren die voor deze attracties gebruikt worden tam genoeg te krijgen worden ze veelal op wrede wijze afgericht. Dieren in het wild zouden natuurlijk geen mensen op zich laten zitten of tam blijven liggen terwijl een toerist over ze heen hangt om een foto te nemen. Om deze dieren in gevangenschap zo tam te krijgen worden ze bijna letterlijk gebroken terwijl ze getraind worden om kunstjes te doen en mensen op zich te laten rijden.

Deze dieren in gevangenschap zijn dusdanig gebroken en ontheemd dat ze niet meer weten hoe ze zich zouden moeten gedragen in de natuur. Wie is gaan zwemmen met dolfijnen herinnert zich waarschijnlijk vrolijke dieren die gekke geluidjes maken maar het gedrag dat deze dieren in gevangenschap vertonen is volstrekt tegennatuurlijk. Wie zich aan een olifantenrit heeft gewaagd heeft waarschijnlijk niet gezien hoe het er achter de schermen aan toe gaat en zal zijn vrienden en familie alleen maar vertellen hoe geweldig het was.

olifantenrit

Toerisme

Met de toename van massatoerisme neemt de vraag naar dit soort attracties helaas alleen maar toe. Zolang toeristen hieraan mee blijven doen blijven deze attracties bestaan. Simpelweg omdat er geld aan valt te verdienen. Voor ons eigen vermaak zorgen we er dus voor dat deze dierenmishandeling wereldwijd in stand wordt gehouden.

We zouden deze wilde dieren beschermen door collectief nee te zeggen tegen dit soort uitbuiting en mishandeling en ons een beetje bewuster te zijn van de gevolgen die onze keuzes hebben voor deze dieren. Dat deze dieren in het wild een stuk gelukkiger zouden zijn verbaast natuurlijk niemand. Dus laten we deze wilde dieren beschermen tegen onszelf en andere keuzes maken. Is het immers niet veel mooier om een wild dier te kunnen zien waar het thuishoort, in het wild?