Van betoverende meren tot historische kastelen en van uitgestrekte hooglanden tot prachtige steden en vele eilanden. Dat is wat je ziet als je kiest voor een wandelvakantie in Schotland. Dit land, dat zich boven Engeland op het noordelijke deel van het eiland Groot-Brittannië bevindt, is ontzettend veelzijdig. Tijdens het wandelen in Schotland maak je niet alleen kennis met een schitterend land, maar ook met vriendelijke bewoners, waarvan sommigen nog een traditionele, geruite Schotse kilt dragen.

De West Highland Way: de bekendste wandelroute van Schotland

Een wandelvakantie Schotland is een goed idee voor avonturiers, die van de natuur houden. Schotland is dunbevolkt. Als je kiest voor een wandelvakantie in Schotland, dan ben je in gebieden met maar weinig mensen en kom je volkomen tot rust. De bekendste streek van Schotland is de Schotse Hooglanden, dit is het complete noordwesten van Schotland, inclusief alle eilanden. De bekendste wandelroute van Schotland gaat dwars door dit gebied. Het gaat hier over de wereldberoemde West Highland Way, die door maar liefst 30.000 wandelaars per jaar wordt bewandeld. Deze wandelvakantie Schotland start in de Schotse stad Glasgow in de Lowlands van Schotland en eindigt op 150 kilometer ten noordwesten bij Fort William in de Highlands. Gemiddeld neemt deze wandelvakantie in Schotland 10 dagen in beslag; je wandelt dan ongeveer 5 uur per dag. Kies je voor deze wandelvakantie in Schotland, dan struin je over heidevelden, door dichte bossen, over glooiende heuvels en door berggebieden. Je ontdekt de pracht van het grote meer Loch Lomond en de woeste leegte van Rannoch Moor. Voor ervaren wandelaars is er de mogelijkheid om te wandelen in Schotland naar de top van de berg Ben Nevis, van waaraf je geniet van een spectaculair uitzicht over de Schotse hooglanden.

tips wandelen in Schotland
Kintyre Way

Kintyre Way: wandelen in Schotland van kust naar kust

Schotland bestaat naast de bergen in de hooglanden ook uit veel kust. Het land wordt omringd door zee en telt maar liefst 790 eilanden. Wil je kennismaken met de kust van Schotland? Kies dan voor de Kintyre Way wandeltrektocht. Deze 150 kilometerlange tocht leidt over het westelijk gelegen schiereiland Kintyre, langs verlaten stranden, over bospaden, langs ruïnes en ruige heidevelden. Vanuit zeearm Clyde wandel je tijdens deze wandelvakantie in Schotland in ongeveer 9 dagen naar de Atlantische Oceaan en weer terug; je wandelt per dag 4 tot 7 uur. Omdat de dagafstanden van deze wandelroute Schotland lang zijn, is deze route slechts geschikt voor ervaren wandelaars.

wandelvakantie Schotland

Tips wandelen in Schotland

Schotland biedt nog veel meer wandelroutes dan de hierboven omschreven West Highland Way en Kintyre Way, allemaal even mooi en bijzonder. Helaas kan in dit artikel niet elke route voor wandelen in Schotland worden omschreven. Daarvoor verwijzen we je naar de vele websites, die dit wel doen. In dit artikel willen we je wel tips wandelen in Schotland geven, zodat je straks onbezorgd kunt genieten van een schitterende wandelvakantie Schotland.

Hier zijn onze tips wandelen in Schotland:

•Regel je wandelvakantie Schotland vooraf bij een reisorganisatie. Deze zal naast overnachtingen ook je bagagevervoer regelen. Er zijn vele organisaties die dezelfde wandelroutes verzorgen.
•Train lange-afstand-wandelen. Wandelen in Schotland betekent lange afstanden lopen. Dat doe je niet zomaar even. Daarvoor moet je vooraf goed trainen. Dat doe je allereerst door vooraf jezelf te voorzien van goede, hoge wandelschoenen en dikke wandelsokken. Daarna ga je inlopen, elke twee weken een stukje meer. Start bijvoorbeeld met één dag 25 kilometer, verleng dit tot 2 dagen achter elkaar 25 kilometer, ga dan naar 30 kilometer, enzovoort.
•Neem een regenjas mee en hoop niet teveel op de zon tijdens het wandelen in Schotland. Dan zal het qua weer hoogst waarschijnlijk meevallen.