Whisky reizen Schotland

Iedere whiskyliefhebber droomt van whisky reizen naar Schotland en velen zullen ooit een whiskyreis Schotland ondernemen. In 2017 waren er 126 werkende distilleerderijen actief. Er zijn veel georganiseerde vakanties met het thema whisky reizen Schotland, maar ook een individuele reis met eigen vervoer is een prima alternatief. De 7 onderstaande bestemmingen maken de reis tot een onvergetelijke ervaring. De meeste distilleerderijen geven de mogelijkheid van een rondleiding, beschikken over een proeflokaal en een bijbehorende souvenirshop.

whisky reizen in schotland

Speyside

De Speyside is het gebied met de meeste distilleerderijen. Maar liefst 50% van alle single malt whisky wordt hier geproduceerd. De bekendste toer, de malt whisky trail, brengt de bezoekers onder anderen langs de distilleerderijen van Glenfiddich, Glen Moray, Glen Grant, The Glenlivit, Cardu en de historische distilleerderij Dalla Dhu. Een bezoek aan de kuiperij van The Speyside Cooperage laat zien hoe de vaten al eeuwenlang worden geproduceerd.

Islay

Islay is een uitstekend doel voor whisky reizen naar Schotland. Dit eiland aan de westkust herbergt maar liefst 8 stokerijen. Door de invloed van de zee beschikken Islay whisky’s over een uniek krachtig karakter waarin tonen van rook, turf en jodium kenmerkend zijn. Bezoek onder anderen de fameuze whiskyhuizen van Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig en Bowmore.

Lowlands

De Lowlands bestaan uit het zuidelijke deel van Schotland en ligt grofweg onder de lijn Glasgow en Edinburgh. Het is door de korte reisafstand zeer geschikt voor korte whiskyreizen naar Schotland. Hier bezoek je de distilleerderijen van Glenkinchie, Auchentoshan en McClelland’s met hun kenmerkende zachte whisky’s.

Orkney eilanden

De meest afgelegen distilleerderijen vindt je op de Orkney eilanden. Op de bijna 200 eilandjes wonen nog geen 20.000 inwoners, maar er staan wel twee gerenommeerde stokerijen. Na een lange reis proef je hier van single malt Highland Park en Scapa.

Highlands

De Highlands staan bekend om hun ruige natuur en vele meren.(lochs)In de Highlands veranderd het uitzicht na iedere bocht en kan het weer per dag wel 5x veranderen. En het is de thuisbasis van gerenommeerde whiskymerken als Glenmorangie, Dalmore, Glen Glarioch en Dalwhinnie. Whiskyreis Schotland heeft overal bijzonderheden. Zo is Dalwhinnie de hoogst gelegen distilleerderij van Schotland en maakt gebruik van een eigen bron.

Campbelltown

Campbelltown is een vrij onbekende bestemming voor whisky reizen naar Schotland. Het ligt op het schiereiland Mull of Kintyre, aan het zuidwesten van Schotland. Het eiland is mooi bezongen door Paul McCartney’s gelijknamige lied. Sinds 1828 maakt de onafhankelijke Springbank distilleerderij hun bijzondere whisky. Ook Longrow, Hazelburn, Kilkerran en Glen Scotia komen uit deze streek.

whisky reizen

Classics

Ga op zoek naar de Classic Malts als doel voor whisky reizen naar Schotland. Dit zijn zes single malt whisky’s uit de verschillende gebieden die kenmerkend zijn voor hun district. Tijdens deze toch proef je Glenkinchie 12 jaar, Lagavullin 16 jaar, Oban 14 jaar, Cragganmore 12 jaar, Talisker 10 en Dalwhinnie 15 jaar oud.