Wie wil dat nu niet: meer vakantiedagen? Veel mensen werken nog gewoon voor een baas, dus kun je doorgaans niet naar hartelust meer vakantiedagen erbij vragen. Wat wel kan is je vakantiedagen op een slimme manier inplannen, ze op het juiste moment opnemen en soms heb je geluk met een jaar met veel algemene (christelijke) feestdagen dagen.

Vakantiedagen inplannen

Je vakantiedagen inplannen is een vak apart. Als je er echter even de tijd voor neemt en de jaarkalender goed bekijkt, kun je zomaar een paar extra dagen aan je vakantie toevoegen. Bijvoorbeeld door te kijken hoe de feestdagen vallen en daaromheen één of meerdere vakantiedagen opnemen, zodat je ineens een week vrij hebt. Dan kun je zomaar wat verder weg gaan en hoeft het niet bij een weekendje weg te blijven.

Vakantiedagen het beste opnemen

Deze vraag houdt meer mensen bezig: wanneer kun je vakantiedagen het beste opnemen? Daar is geen standaard regel voor. Het hangt heel sterk af waar je naartoe gaat, maar ook met wie je op vakantie gaat. Als je niet gebonden bent aan schoolvakanties, zijn de beste tijden in het laagseizoen. Daar vallen doorgaans de maanden april, mei, juli en augustus buiten. Tickets en accommodaties zijn dan vaak (veel) goedkoper. Verder is het altijd goed te kijken of er een groot evenement staat gepland in het gebied waar je naartoe gaat. Als dat het geval is, zijn de prijzen vaak ook hoger. En ook niet onbelangrijk: vraag je baas niet te laat om je vakantiedagen te mogen opnemen. Voor je het weet loopt er een belangrijk project, waarvoor je niet gemist kan worden, omdat je collega al vakantiedagen heeft opgenomen voor dezelfde periode.

Vakantiedagen in 2019

Het opnemen van vakantiedagen in 2019 kent wat uitdagingen. Het is een jaar waarin veel algemene (christelijke) feestdagen in een weekend vallen en je dus geen vrij van je baas kunt krijgen. Verder zijn er dus minder dagen waar je gemakkelijk je eigen vakantiedagen omheen plant. Denk in 2019 aan Koningsdag op zaterdag 27 juli en Bevrijdingsdag op zondag 5 mei.